Kost » Prezentare

 • Evaluatorilor autorizati si Expertilor tehnici judiciari (ANEVAR)
 • Verificatorilor ANEVAR
 • Firmelor de constructii - sprijin in estimarea rapida a unui pret aproximativ pentru realizarea unei constructii in timpul discutiei cu beneficiarul
 • Managementului societatilor comerciale - sprijin in decizii investitionale
 • Autoritatilor locale - sprijin in decizii investitionale, sprijin in detectarea preturilor "neserioase" din ofertele prezentate la licitatii, sprijin in verificarea rapoartelor de evaluare intocmite pentru impozitare
 • Agentiilor imobiliare - pentru informarea rapida a clientilor privind costul aproximativ al unei constructii sau a costului necesar finalizarii unei constructii neterminate
 • Asiguratorilor - pentru stabilirea corecta a costului constructiilor care se asigura
CERTIFICARE:
Activitatea de elaborare produs informatic pentru utilizarea cataloagelor in evaluarea costului constructiilor si vanzarea licentei de utilizare pentru produsul informatic a fost evaluata si certificata din punct de vedere al sistemului de management al calitatii in conformitate cu cerintele ISO 9001:2008 de catre Global Group incepand cu anul 2016 pana in prezent.

DREPT DE AUTOR:
Kocsis Mihaela PFA  - program inregistrat la Oficiul Roman de drepturi de Autor: certificat seria 571155BS 10132 valabil in perioada  24.12.2019 - 24.12.2020 RNPC. 

MARCA INREGISTRATA:
Kost Plus este marca inregistrata la OSIM conform Certificatului de inregistrare a marcii cu nr.141356 cu incepere de la 20.10.2015.
Certificatul de inregistrare a marcii poate fi consultat aici
Programul Kost Plus (care inlocuieste versiunea veche Kost - iesita din uz) utilizeaza cele mai complete cataloage de preturi actuale existente in Romania:
 • "Costuri de reconstructie - costuri de inlocuire cladiri rezidentiale" - autor Corneliu Schiopu, Editura IROVAL Bucuresti 2009 - completate cu indici de actualizare la zi
 • "Costuri de reconstructie - costuri de inlocuire cladiri industriale, comerciale, agricole si speciale" - autor Corneliu Schiopu, Editura IROVAL Bucuresti 2010 - completate cu indici de actualizare la zi
 • CLADIRI CU STRUCTURI PE CADRE, ANEXE GOSPODARESTI, STRUCTURI MiTek SI CONSTRUCTII SPECIALE - autor Corneliu Schiopu, Editura IROVAL 2014
 •  "Metoda costurilor segregate" - autor Corneliu Schiopu, Editura IROVAL 2011
 • ”CONSTRUCTII – sisteme si subsisteme constructive” – autor Corneliu Schiopu, Editura IROVAL 2012
Programul Kost Plus contine toate seturile de indici aparute pana in prezent, inclusiv indicii de actualizare pentru perioada 2018-2019
Programul Kost Plus va fi actualizat la fiecare reeditare a cataloagelor si la aparitia altora noi. De asemenea va fi actualizat daca prin aparitia de noi standarde de evaluare se va impune acest lucru.

In baza de date a programului Kost Plus costurile (material, manopera, transport, coeficient recapitulatie deviz analitic, coeficient cheltuieli indirecte) si coeficientii de corectie pentru localizare si pentru manopera sunt preluate conform Cataloagelor. In schimb, deoarece s-au constatat confuzii / neintelegeri privind componenta unor subsisteme constructive din Cataloage, descrierea elementelor constructive a fost prezentata pe larg in program conform explicatiilor din Cataloage.

In unele situatii in care Cataloagele / Cartile nu precizeaza unele aspecte in mod explicit, in urma convorbirii cu autorul acestora s-au completat in program informatiile lipsa si s-au corectat unele erori de tipar. • Realizarea cataloagelor Schiopu / IROVAL a impus, inainte de toate, o selectie din multitudinea de variante posibile a fi proiectate si executate a sistemelor constructive care se regasesc cel mai frecvent in teren.
 • Sistemele constructive si dimensiunile elementelor structurale au fost determinate prin calcule pentru predimensionarea si verificarea la combinatia de incarcari normate gravitationale si dinamice din seism. Sunt prezentate costurile aferente structurii pentru fiecare grad de intensitate seismica.
 • La baza costurilor din cataloage stau devize pe categorii de lucrari, iar indicii de actualizare sunt calculati periodic (anual) prin recalcularea devizelor pe baza preturilor la zi ale materialelor de constructii s.a. ceea ce asigura acuratetea costurilor actualizate.
 • Cataloagele si programul Kost Plus permit calculul costului constructiilor adaptat la distanta medie de transport a materialelor de constructii si la nivelul de salarizare din zona in care se realizeaza / situeaza constructia.
 • Cataloagele Schiopu / IROVAL reprezinta cea mai completa si precisa varianta de cataloage de costuri actuale pentru calcul rapid, existente pe piata.
 • Conform Raportului de analiza întocmit de Universitatea Politehnica Timisoara, Facultatea de Management în Productie si Transporturi, Departamentul de Management, Grupa CONSTRUCTII întocmit pe baza Contractului de cercetare nr. BC 105/17.11.2017, cu titlul „Analizarea si validarea metodologiei de calcul pentru stabilirea costului subsistemelor constructiilor cuprinse în cataloagele de costuri si a indicilor de actualizare, validarea modului de stabilire a intervalului de valabilitate a seturilor de indici, realizarea unei propuneri de Normativ”, precizia cataloagelor este demonstrata de faptul ca ”fiecare norma comasata a fost verificata dupa ce a fost întocmit un deviz analitic pe categorii de lucrari pentru un element din subsistem. Pot aparea diferente de 0,2-0,8 % intre calculul pe baza de deviz clasic si calculul pe baza de norme comasate, ceea ce reprezinta o diferenta neglijabila”.
 • Cataloagele vor fi completate cu alte tipuri de constructii intalnite mai frecvent.


Programul Kost Plus (versiunea curenta) utilizeaza in calcul uzura fizica estimata si introdusa de utilizator conform normativ P135/1999 (GEV 500, Anexa 2) sau estimata prin alte metode, in functie de varsta cronologica sau, daca este cazul, in functie de varsta cronologica ponderata (calculata si introdusa de utilizator).

Raspunderea pentru uzura fizica atribuita fiecarei constructii va reveni in totalitate utilizatorului programului.Programul Kost Plus calculeaza costul necesar finalizarii unei constructii neterminate (stadiu fizic) pe baza gradului de realizare a fiecarui subsistem constructiv introdus sub forma procentuala de catre utilizatorul programului.

      NOTIFICARE IMPORTANTA PRIVIND CRESTEREA COSTURILOR !!!

    
      In urma aparitiei indicilor de actualizare a costurilor din cataloagele Schiopu / IROVAL pentru perioada 2019-2020 am realizat cateva teste si am constatat o crestere chiar si cu peste 30% a costurilor, diferentiata in functie de tipul cladirii (testarea se poate face rapid cu ajutorul programului Kost Plus – un click si costul tuturor constructiilor dintr-un raport de evaluare intocmit anterior se recalculeaza la o alta data a evaluarii).
      Aceasta crestere importanta a costului constructiilor supuse impozitarii poate conduce la conflicte intre clientii rapoartelor de evaluare si evaluatori. Pentru a evita conflictele evaluatorul poate avertiza clientul inainte de a incheia contractul de reevaluare pentru impozitare cu privire la faptul ca valorile obtinute in urma reevaluarii pot fi semnificativ mai mari comparativ cu anii trecuti datorita aplicarii OUG 114/2018 si  OUG 43/2019.

      Concret: de la 1 ianuarie 2019 Guvernul a instituit în firmele de constructii un salariu minim (fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri) de 3.000 de lei brut pentru acest sector prin Ordonanta de urgenta 114/2018. Acest act normativ prevedea ca salariul minim brut de 3.000 de lei va fi obligatoriu pe parcursul anului 2019.
      In iunie 2019, Guvernul a adoptat  Ordonanta de urgenta 43/2019 prin care salariul minim brut de 3000 de lei (sau chiar mai mare) pentru domeniile prevazute in OUG 114/2018 se prelungeste pana in anul 2028, inclusiv, si s-a marit lista domeniilor definite prin codurile CAEN în care se încadreaza firmele de constructii si asimilate pentru care se aplica salariul minim brut de 3.000 de lei.
       De remarcat ca masurile se aplica atat firmelor de constructii cat si celor cu activitati conexe: productia de materiale de constructii si de prefabricate, extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei, a pietrisului si a nisipului, activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica etc.

      Concluzie: Ca urmare a cresterii manoperei in domeniul constructiilor si a activitatilor conexe a rezultat o crestere in unele cazuri importanta a costului constructiilor fata de anii trecuti. Aceasta crestere este diferentiata in functie de tipul constructiei datorita, in principal, ponderii diferite a manoperei in total cost.

      Scopul acestor randuri este strict de a ajuta evaluatorii sa explice clientilor lor motivul pentru care a crescut semnificativ costul constructiilor.
      Alte informatii se pot afla din articolul scris de Adrian Vascu: https://www.veridio.ro/analiza-veridio-crestere-de-pana-la-60-a-valorii-impozabile-a-cladirilor-in-2020/?fbclid=IwAR3iy1FA-bBsohQlknQqgZcdc99QhPjQGPVNIw9n63dmQGy4iZ-Cd7Wfelc

Reamintim ca programul ”Kost Plus” contine informatii din urmatoarele surse: a) caloagele de costuri:
 • COSTURI DE RECONSTRUCTIE - COSTURI DE INLOCUIRE CLADIRI REZIDENTIALE - Autor Corneliu Schiopu, Editura IROVAL 2009,
 • COSTURI DE RECONSTRUCTIE - COSTURI DE INLOCUIRE CLADIRI INDUSTRIALE, COMERCIALE, AGRICOLE, CONSTRUCTII SPECIALE - Autor Corneliu Schiopu, Editura IROVAL 2010,
 • COSTURI DE RECONSTRUCTIE - COSTURI DE INLOCUIRE CLADIRI CU STRUCTURI PE CADRE, ANEXE GOSPODARESTI, STRUCTURI MiTek SI CONSTRUCTII SPECIALE - Autor Corneliu Schiopu, Editura IROVAL 2014, si din
 • INDICII DE ACTUALIZARE - Autor Corneliu Schiopu - aferenti acestora (la fiecare aparitie de noi indici de actualizare acestia vor fi adaugati în baza de date a programului KOST PLUS)
  b) cartile în care apar costuri ale elementelor de constructii:
 • ”Metoda costurilor segregate” – Editura IROVAL 2009, autor Coneliu Schiopu
 • ”CONSTRUCTII – sisteme si subsisteme constructive” – Editura IROVAL 2012, autor Corneliu Schiopu
  urmand a fi completata cu alte tipuri de constructii pe masura ce acestea vor apare.

Cerinte minime de sistem pentru instalarea programului KOST PLUS:    
 •   Windows 7 si 2GB RAM cu actualizarile la zi (concret: Microsoft .NET 4.6.1) – va recomandam sa apelati la reprezentantul dumneavoastra IT deoarece noi NU acordam gratuit asistenta pentru aceasta operatiune;
 • Conexiune Internet pentru descarcarea programului.  
Daca sistemul dumneavoastra de calcul nu indeplineste conditiile minime de mai sus NU comandati aceasta aplicatie!

Comenzi prin e-mail la office@kosturi.ro: precizati datele de facturare, nr.de telefon si tipul de pachet de licenta dorit.
 
Recomandare: pentru evaluatorii incepatori se recomanda pachetul Standard Pro; faptul ca vor fi ghidati prin TeamViewer sau aplicatii similare si prin telefon, avand sansa sa invete repede si corect, reprezinta o achizitie mai valoroasa decat diferenta de pret de la pachetul Standard la Standard Pro!
Suportul telefonic (de la office@kosturi.ro) si / sau prin TeamViewer (de la office@kosturi.ro si tehnic@kosturi.ro) se acorda in zilele lucratoare, in intervalul orar 9,00-12,00 si 14,00-18,00.

Atentie!   

    - Suportul acordat de serviciul tehnic in urma solicitarilor trimise la tehnic@kosturi.ro pentru rezolvarea unor probleme legate de asistenta la instalare, asistenta la mutarea aplicatiei si a bazei de date de pe un calculator pe altul etc. se tarifeaza cu 130 lei/ora (inclusiv TVA) doar pentru posesorii de pachete tip STANDARD.
    - Pentru posesorii de pachete tip SERVER suportul este gratuit.   
Suportul este oferit doar prin TeamViewer sau aplicatii similare; achizitionand programul Kost Plus va dati implicit acordul pentru acest tip de interventie.

Kost PlusVERSIUNI & PRETURI (descarca PDF)
Preturile pentru programul Kost Plus din lista sunt valabile incepand cu data de 08.01.2020.

Puteti cumpara programul Kost Plus (licenta sau upgrade) in doua moduri:
 • direct de pe site - plata cu cardul (doar pentru optiunile STANDARD si SERVER)
 • prin trimiterea unui e-mail pe adresa office@kosturi.ro sau mihaela_kocsis_54@yahoo.com in care specificati:
 • pentru LICENTA: datele de facturare si tipul de licenta dorit
 • pentru UPGRADE: textul ”solicit upgrade”.
(21.01.2020) Kost Plus 5.0.0.2
 • versiunea armonizeaza subsistemele pentru finisaj exterior cu termosistem
 • de acum inainte finisajul cu polistiren expandat cu grosimea de 10 cm se gaseste in program cu simbolul FPOLIST10 iar finisajul cu polistiren extrudat cu grosimea de 10 cm se gaseste atat cu simbolul FTERMOEXTRUD cat si cu simbolul FTERMO10 (ambele cu aceeasi descriere, cost si indici de actualizare)

(05.01.2020) am publicat in zona client a posesorilor versiunii 5.0 un fisier Excel pentru Cautare si calcul rapid al uzurii fizice conform GEV 500


(05.11.2019) Kost Plus 5.0.0.1
 • rezolva o eroare care aparea la multiplicari in lant ale unui raport de evaluare
 • posesorii unei licente / upgrade 5.0.0.0 pot descarca si instala gratuita noua varianta

(05.11.2019) Kost Plus 5.0.0.1
 • rezolva o eroare care aparea la multiplicari in lant ale unui raport de evaluare
 • posesorii unei licente / upgrade 5.0.0.0 pot descarca si instala gratuita noua varianta.

(01.08.2019) Kost Plus 5.0 

 • a programului KOST PLUS pentru calculul automatizat al costului constructiilor (indici 2019-2020).     Versiunea 5.0 rezolva problemele sesizate pe parcursul anului 2019 si aduce facilitati si lamuriri noi, costuri noi si indici suplimentari.
A. Facilitati si noutati:B. Costuri noi:
 • A fost adaugata grupa 15. ”CENTRALE EOLIENE” – autor ing.Corneliu Schiopu
 • Indici suplimentari: La grupa 6. ”DOAR PENTRU CONSTRUCTORI”, ca urmare a aparitiei editiei din 2019 a cartii ”Metoda costurilor segregate” – autor ing.Corneliu Schiopu am calculat si introdus indicii de actualizare.

In cadrul Galei premiilor ANEVAR 2017 doamnei Mihaela Kocsis i s-a acordat Premiul presedintelui asociatiei. 

 ”Acord acest premiu… pentru programul Kost, care accelereaza (din punctul meu de vedere ridica la cub) puterea informationala a cataloagelor de costuri create de domnul Corneliu Schiopu, prin faptul ca permite o productivitate exceptionala cu care multi dintre noi, care il folosim, ne-am descurcat in lucrarile de evaluare pentru impozitare si fara de care, mai mult ca sigur, nu am fi reusit!”.
Daniel Manate, presedinte ANEVAR -  Bucuresti, 08.09.2017

Gala premiilor ANEVAR 2017 poate fi urmarita prin accesarea linkului https://www.privesc.eu/Arhiva/77580/